En kullanışlı ve pratik defter yapım tekniği koptik için adım adım tavsiyeler
Dilediğimiz renkte mumlu ipten, 5 defter kapağı uzunluğunda keserek başlıyoruz.
Mumlu ipin bir ucunu iğneden geçirip, kolayca kaçmaması için 5 - 10 cm’lik bir pay bırakıyoruz.
İpin uzun ucuna da bir düğüm oluşturuyoruz, bu sayede dikişe başladığımız noktadan sabitleniyor.
Kör düğüm denilen, en bilinen düğümü atıyoruz. İpi üst üste 2-3 kere dolayıp düğüm attığımızda dikişe hazırız.
İlk adım, seçtiğimiz bir ortayı arka kapakla birleştirmemiz. Bunun için katlanmış ve delikleri delinmiş ortamızın en alt deliğinden iğneyi geçiriyoruz.
Mumlu ipimize attığımız düğüm deliğe takılana kadar ipimizi çekiyoruz.
İğnemiz ilk ortamızın en alt deliğinden çıktığında, ahşap kapağın en alt deliğinden bir tur geçiriyoruz. Ortayı alt kapak ile hizalayarak ipi sıkıyoruz.
Koptik dikişin en karakteristik özelliği olan adım; Etrafından Dolanalım. Kapak ile ortanın bağlantısını kuvvetlendirmek için kapaktan çıkan ipi bir önceki turumuzun altından geçiriyor ve tekrar orta ile kapak hizalanana kadar sıkıyoruz.
İğneyi tekrar dikişe başladığımız delikten ortamızın içine geçiriyor ve bir üst delikten tekrar dışarı çıkartıyoruz. İlk delik için yaptığımız aynı dikişi tekrar 2 numaralı delik için de gerçekleştireceğiz.
İlk delik için yaptığımız dikişin aynısı gibi ortadan çıkan ipi kapağın deliğinden geçiriyoruz.
Ortamızın 2 numaralı deliğinden çıkıp, kapağın 2 numaralı deliğinden gecirdiğimiz ipin altından bir tur dönüp, hizalayarak ipi sıkıyoruz.
İlk delik için yaptığımızın aynısını burada da tekrarlıyor ve 2 numaralı delikten girip, bir üst ortadan dışarı çıkıyoruz.
Ortanın içinden çıkan ipimizi kapağın son boş kalan deliğinden bir tur geçirerek sabitliyoruz.
Kapaktan çıkan ipi, ortanın içinden çıkanın üzerinden bir tur geçirerek sabitliyoruz. İlk ortamızın kapağa dikimi tamamlandı!
Yeni bir ortanın dışından içine en üst deliğinden girerek dikişimize devam ediyoruz.
İkinci ortamızın, ikinci deliğinden dışarı doğru çıkıyoruz.
İlk ortamızı dikerken yaptığımız etrafından dolanma hareketini bu sefer ilk orta ile kapağı birbirine bağlayan düğümün altından geçirerek ortamızın 2. deliğini de sabitliyoruz.
İkinci ortamızın son deliğinden dışarı çıkıyoruz.
İkinci ortanın son deliğinden çıkan iğnemizi hemen altındaki ilk orta ve alt kapağı bağlayan düğümün altından geçirerek sabitliyoruz.
Bir üst ortanın en alt deliğinden içine doğru girip, bir sonraki delikten dışarı çıkıyoruz.
İkinci delikten dışarı çıkan ipimizi bir alt ortayı sabitleyen düğümün altından geçiriyoruz. Bu sayede 3. ortamızın orta deliği de sabitlenmiş oluyor.
Bir alt düğümün etrafından dönüp tekrar aynı delikten giriyor ve bir sonraki delikten dışarı çıkıyoruz.
Daha önceki ortalarda yaptığımız gibi, yine bir alttaki ortayı onun altındakine bağlayan düğümün etrafından dolanıyor ve ipi sıkarak ortamızı defterin kalan kısmıyla hizalanmasını sağlıyoruz.
Yukarıdaki adımları tekrarlayarak dilediğimiz kadar ortayı birleştirebilir, farklı kalınlıklarda defterler yapabiliriz. En son ortamızı dikmeye başlamadan kapağın ilgili deliğinden bir tur geçiriyor ve sıkarak orta, kapak ve defterin kalan kısmını hizalıyoruz.
Kapağımızı sabitlemek için en son üst üste koyduğumuz 2 ortayı birbirine bağlayan düğümün arkasından dolanıyoruz. Bu noktada en üst ortamız henüz hiç dikilmedi, sadece kapağı en üstteki ortanın altındaki düğümden geçirdik.
En üst ortamızın en üst deliğinden giriyor ve son ortamızın ilk hamlesini tamamlıyoruz.
Son ortamızın ikinci deliğinden dışarı çıkıyor ve ipi çekerek kapak ile defterin kalan kısımlarının hizalanmasını sağlıyoruz.
Bir alttaki düğümün etrafından dolaşarak en üst ortamızın ikinci deliğinden çıkan ipimizi de sabitliyoruz.
Kapağın ikinci deliğinden içeri giriyoruz.
Kapağa girdiğimiz deliğin hemen altından tekrar dışarı çıkıyoruz.
Kapaktan çıkan ipimizi en üst ortamızın ikinci deliğine sokmadan önce hemen altındaki iki ortayı birbirine bağlayan düğümün arkasından dolanıyoruz.
En üst ortamızın ikinci deliğinden içeri giriyor, en alttaki son boş deliğimizden dışarı çıkıyoruz.
En üst ortamızın son deliğinden çıkan ipimizi altındaki iki ortayı birbirine bağlayan düğümün arkasından dolaştırarak sabitliyoruz.
Kapağımızın son deliğinden içeri giriyor ve hemen altından iğnemizi döndürerek dışarı çıkıyoruz. Bu noktada henüz ortamızın son deliği boş duruyor.
Kapaktan çıkan ipimizi en üst orta ile bir altındaki ortayı birbirine bağlayan düğümün arkasından dolaşıyor ve ipi sıkarak kapak ile ortalarımızı hizalıyoruz.
En üst ortamızın son deliğinden içeri giriyor ve ortanın içindeki ip ile düğüm atarak sabitliyoruz. Düğümden artan ipi keserek defterimizi tamamlıyoruz.
Harikulade sonuçlarınızı görmek için sabırsızlanıyoruz. Buradan hem eserinizi bizimle paylaşabilir, tüm sorularınızı bize ulaştırabilirsiniz.