Teknolojinin ilerlemesi, pek çok alışkanlığı da beraberinde götürdü. Ellerimizle yazmak ve yazdıklarımızı sayfalardan okumak da bunlardan biri. Gün içerisinde hem verimliliğimizi arttırıp, hem de zihin duruşumuzu güçlendirmek için kendi yaptığımız defterlerle vakit geçirmek oldukça önemli.
Başucu Defterleri
Uykuya dalmadan hemen önce ve sabah kalktığımızda bilinçaltımızdan su yüzüne çıkan sadece o anda not aldığımızda daha sonra hatırlayabileceğimiz harika fikirler için kendi yaptığınız defterler birebir. Paul McCartney'in Yesterday parçasını uyanır uyanmaz aklına geldiğinde ufak bir defteri olmasaydı belki de piyano başına geçene kadar özünü kaybedebilirdi.
Özellikle A5 sayfaların 2 ye katlanmasıyla yapabileceğiniz, ahşap kapaklı koptik defterler ile sadece başucunuzda kullanmak için mini defterler yapabilirsiniz.
Güne başlamadan bir cümle dahi yazıyor olmak, günün ilk hedeflerini gerçekleştirmeniz için de oldukça motive edici bir başlangıç.
Listeler Yapmak
Gündelik hayatta hem bize destek olup hem de zihnimizi temizleyen bir aktivite de listeler oluşturmak. Yapılacak işlerimizi olabildiğince ufak adımlara bölmek ve yanlarına minik kutucuklar çizmek, gün içerisinde onları tamamladıkça fiziksel bir tepkime ile biraz daha motive olmamızı sağlıyor.
Ufak projelerden, kapsamlı süreçlere kadar sonrasında da geriye dönüp ilerlemenizi takip edebileceğiniz listeler de dönemsel olarak takibinize faydalı olabilir.
Gündelik yazma alışkanlığınız henüz yok ancak kazanmak istiyorsanız, ufak listeler ile hem ne yazacağım duraksamasını atlayıp, hem de kısa zamanda faydasını görebileceğiniz bir süreci başlatabilirsiniz.
Yazarak Düşünmek
Öğrencilik yıllarında daha çok not tutmak veya kendimizi ifade eden makaleler yazmak amacıyla aktarılan yazma aktivitesi aynı zamanda harikulade bir düşünme tekniği. Sadece ufak bir başlık atıp veya kendinize bir soru sorarak, yazmaya koyulup o süreç içerisinde düşünce akışına kapılabilirsiniz. Konuşma ve zihinsel düşünmeye göre yazma işlemi biraz daha yavaş olduğu için düşünme sürecini oldukça olumlu yönde etkiliyor.
Eğer daha önce yazarak düşünmeyi deneyimlemediyseniz, hemen kendinize ufak bir soru yazıp 4 dakika yazarak sonuçlarını görebilirsiniz. Tahmin ettiğinizden de rahatlatıcı ve farklı fikirlerle dolu bir süreç olma ihtimali oldukça yüksek.
El Yazısı Alışkanlığı
Gündelik yazma alışkanlığı ile el yazısına da tekrar dönüş sağlanabilir. İlk kullanılma sebebi de mürekkepli kalemlerin daha geniş mürekkep haznesi olduğunda her harfte yeni mürekkep daldırmasına gerek kalmaması ve daha hızlı yazmak için günümüzdeki el yazısı gelişti.
Neredeyse elinizi kaldırmadan kelimeleri yazabildiğiniz bu tekniği son yıllarda kullanmadıysanız alışmanız bir ay kadar sürebilir. Ancak elinizi rahat bırakıp, okunaklı el yazısı ile yazmaya başladığınızda yıllar boyu devam edeceğiniz deftere yazma süreciniz bir üst seviyeye çıkıp oldukça rahat ve hızlı bir şekilde uzun yazılar yazabilirsiniz.
Günümüzde de pek çok düşünür ve yazar, elleriyle yazmayı tercih ettiğinde el yazısını kullanıyor olması yine estekik görünümünden ziyade daha az eli yorması ve çok daha hızlı yazılabiliyor olması.
El yazınızı geliştirmek için Noktalı Defter Sayfaları harika bir çözüm. Hem satır başları, hem de satır araları için hizalama sürecini oldukça az gözüken ama etkili noktalı baskısıyla destekliyor.
Farklı Konular için Farklı Defterler
Kendi defterlerinizi yapıyor olmanın bir diğer avantajı, satın alacağınız defterlerden çok daha fazla deftere aynı anda sahip olabilmeniz. Öğrendiğiniz tariflerden, geliştirdiğiniz projelere ve izlediğiniz filmlere kadar pek çok ilgi alanınızla ilgili özgün defterler yapabilirsiniz. Bu sayede tek bir defter kullandığınızda belki not tutmaya değer görmediğiniz konuları yazmak için ek bir motivasyon sağlanıyor.
Seinfeld dizisinin yazarı komedyen Jerry Seinfeld sadece şakaları için gün boyu yanında taşıdığı kartları ve evdeki çalışma odasında sadece bu kartları sakladığı kutusu olması gibi siz de değer verdiğiniz düşünceler için ellerinizle defterler yapabilir, yıllar boyu kullanabilirsiniz.
Boş Sayfalardan Deftere
İlk defterlerinizi diktiğinizde "yazmaya kıyamıyorum" hissi veya "Şu anda en sevdiğim kalemim yanımda yok" gibi defterinizi gönlünüzce kullanmanızdan alıkoyan düşünceler geldiğinde hemen boş bir sayfa ile not tutmaya devam edebilirsiniz. Kendi defterlerinizi yapıyor olmanın güzelliği, bazen yazdıktan sonra sayfaları katlayıp istediğiniz sırada defterinizi tekrar oluşturabiliyor olmanız.
Bir diğer alternatif de boş sayfalara yazdıklarınızı tekrar gözden geçirip, defterinize daha nizami şekilde temize geçiyor olmak. Bu sayede ilerideki yazma sürecinizi de olumlu yönde etkileyecek kendi yazdıklarınızı eleştirme yetinizi geliştirebilirsiniz. Hem daha düzenli defterler, hem de yazdıklarınızı gözden geçirmeniz için boş sayfalara notlar tutmak harika bir yöntem.