Serigrafide kullanılan boyalar iki ana gruba ayrılıyor : Su bazlı boyalar ve Plastisol (PVC bazlı) boyalar.
Bitti Gitti'de sadece doğal malzemelerle üretimi ve ev ortamında güvenli kullanımı desteklediğimiz için sadece su bazlı boyaları kullanıyor ve öneriyoruz. Yine de bilgi edinmek açısından iki boya çeşidinin de farklı avantajları var.
Plastisol Boyalar
Plastisol sadece tekstilde kullanılabiliyor, daha ucuz ve güçlü olmasından dolayı büyük fabrikalar tarafından tercih ediliyor. Sabitlenmesi için baskı sonrası kurutma /fırınlama işlemi gerektiriyor. Bunun bir avantajı baskı sırasında çerçeve üzerindeki boyanın kuruma ihtimalinin olmaması. Dilerseniz baskı sürecini olduğu gibi bırakıp, ertesi gün bile kaldığınız yerden çerçeveyi yıkamadan devam edebilirsiniz. Plastisol boyalar kuruduklarında su bazlı boyaların aksine sertleşir ve kumaş üzerinde bir tabaka oluşturur. Bu baskı yapılan yüzeyin tuşeli olmasına sebep olur ve desen el ile hissedilebilir.
Plastisol boyaları temizlemek içinse özel çözücü kimyasallar gerekli. Hem bası süresince, hem de baskı sonrası temizliğinde ortam havalandırılmalı ve koruyucu eldiven ve maske kullanılmalıdır.
Su Bazlı Boyalar
Su bazlı boyalarda renk pigmentleri suyun içinde erimiş durumda. Baskı yapıldığında pigmentler yüzeyde emiliyorken, su buharlaşıyor ve baskın en doğal şekilde sabitleniyor.
Su bazlı kumaş boyası farklı renkler ile rahatlıkla karıştırılıp, yeni renkler oluşturulabilir.
Tuşesiz Baskılar
Baskı sonrası hiç ele gelmeyen sonuçlar verir. %100 doğal, su bazlı kumaş boyaları için buradaki seçkimize bakabilirsiniz.
Su ile Temizlik
Su bazlı boyayı temizlemek hava ile kurumasını beklemeden ılık su ile mümkün. Serigrafi çerçevelerinden boyayı sökmek için sabun ve sünger de kullanabilirsiniz.
Su Bazlı boyaların bir başka süper özelliği de karışabiliyor olmaları. Bu sayede kendi renklerinizi sonsuz kombinasyonlarda oluşturabilirsiniz! Kırmızı ve sarı boyayı karıştırarak turuncu tonları veya yeşil ve sarıyla da mor gibi. Bazen de bir rengi açman ya da koyultman gerekebilir. O zaman da azar azar beyaz ya da siyah boyayla istediğiniz renge ulaşana kadar deneyler yapabilirsiniz
Su bazlı boya havayla temas ettiği her saniye içindeki su buharlaşıyor. Ondan çerçevendeki ipeğin boyayla tıkanmaması için baskını bitirdikten hemen sonra temizliği yapman süper bir alışkanlık.
Kumaş Boyaları
Su bazlı boyaların alt grubu olan kumaş boyaları su bazlı boyaların tüm özelliklerini taşımakla beraber her türlü kumaşa çok iyi emilim sağlar. Baskı sonrası 5-10 dk içerisinde oda sıcaklığında kurur, ardından 30 sn-1dk kadar pamuklu ısı kademesinde ütü ile sabitlenir. Baskıda yıkama ile herhangi bir çatlama veya yıpranma olmaz. Kumaşın üzerine tabaka olarak değil, direk ipekleri boyayarak transfer olduğundan kumaş ile beraber doğal bir şekilde eskir.
Tişört, çanta, yastık, deri, keçe gibi pek çok yüzeye ve objeye uygulanabilir.
Alışveriş Zamanı bölümünde seçkimizi görebilirsiniz.
Akrilik Boyalar
Yine su bazlı olup, kumaş boyasına göre daha uygun fiyatlı olan bir boya türüdür. Kağıt, ahşap, metal gibi yüzeylerde süper sonuç verir. Hava ile sabitlenir, ütüleme işlemine gerek yoktur. Kumaş üzerine uygulamak için çok iyi değildir, kolay yıpranır, çatlama yapabilir ve boya kumaş üzerinde ele gelir(yüksek tuşeli).
Özel Boyalar
Serigrafi baskının bir başka güzelliği zengin boya alternatifleri olması. Bakır, altın görünümlü baskılar. Geceleri parlayan boyalar, sadece güneş ışığında beliren boyalar, belirli bir sıcaklıkta beliren boyalar serigrafi tekniği ile istenen yüzeye uygulanabilir.
Serigrafi ve Kumaş Boyalarını denemek için
Cep baskı kiti 4 farklı kumaş boyası ile birlikte geliyor. Bu sayede su bazlı doğal kumaş boyalarını farklı yüzeylerde tutuculuğunu test edebilir, yeni renk karışımları yapabilirsiniz.