900'lü yıllarda Asya
960–1279 yılları arasında ilk olarak Song Hanedanlığında kullanımına başlandı.İpekten örülmüş çerçevelerde açık ve kapalı bölgeler sayesinde istenen motifler kağıt, ahşap ve kumaş gibi yüzeylere aktarılabiliyordu.
Kısa sürede bu teknik başta Japonya olmak üzere Asya'nın genelinde hızla yayıldı.
Avrupa'da ipeğin zor bulunması sebebiyle yüz yıllar boyunca aktif olarak kullanılamadı. Ta ki 18. yy başlarında ipek ve makineleşmenin kolaylaşmasıyla seri üretim anlamında ilk kez çoklu serigrafi üniteleri üretilmeye başladı.
İlk EmülsyonRoy Beck, Charles Peter ve Edward Owens adlı süper üçlü baskı uzmanları uzun çalışmalar sonucu ışıkla bağ kuran kimyasal karışımı buldu. Bu sayede fotoğraf bazlı kalıplar çıkartılmaya başlamıştı. Potasyum bağları sağlamlaşıyor, Sodyum veya Amonyum Kromat ve Dikromat/asit tuzu ve uhu/jetalin içerikleri birleşiyordu.
Işığa duyarlı emülsyon sonraki yıllarda çok daha zararsız halde üretilmeye başlanıp bugün kullandığımız haline geliyor. Temel özelliği ise aynı; ipek üzerine tabaka halinde sürülüyor. ışığa maruz kalan yerler sabitleniyor, gölgede kalan emülsyonlar su ile yıkanabiliyor. Bu sayede çerçevemizde baskıya hazır desenimiz oluşuyor.
Işığa duyarlı emülsyonun bulunması serigrafi tarihinde çok büyük bir önem taşıyor. Zira o olmadan ancak geometrik veya el ile yapılmış nesenelerin gölgeleri kopyalanabiliyordu. Işığa duyarlı emülsyon sayesinde her türlü görselin bir kağıda çıktısı alınarak kalıbı yapılabilir hale geldi. Bu kolaylık kısa süre içinde sanatçılar tarafından da büyük ilgi gördü.
Dilediğin görseli basabiliyorsun, her baskıyı elinle yapıyorsun ve baskı maliyeti inanılmaz düşük!
1960'larda SerigrafiSerigrafi baskı tekniği çok kaliteli bir baskı tekniği olmakla beraber ipek ve boyaların erişilebilirliğinin artmasıyla çok uygun bir baskı tekniğine dönüştü. Bu da alt kültür oluşumlarının ve bağımsız sanatçıların büyük ilgisini çekti.
Günümüzde sadece sanat veya seri üretimlerde değil, pek cok markanın kendi ürünlerini yapmasından, davetiye baskılarına, elektronik devre kalıplarından, takı tasarımına kadar yüzlerce farklı alanda aktif olarak kullanılıyor.
Gelin şimdi beraber bu tekniğin nasıl yapıldığına bakalım.