Platform
/
Serigrafi Baskı Rehberi
/
Tasarımı Hazırlayalım

Tasarımı Hazırlayalım

Harikulade serigrafi kalıpları oluşturmak için tasarım tavsiyeleri

Devamı
Ahşap Çiçek Dürbünü

Serigrafi baskı kalıbı oluşturmak için tasarımınızı hazırlamak için birkaç tavsiyeyi burada bulabilirsiniz.

Baskıya hazır serigrafi çerçevesi

Serigrafi Kalıbı Nedir?

Kalıcı hale getirilmek istenen desen, oluklu ipek üzerinde boşluk olacak şekilde serigrafi çerçevesinin emülsiyon ile kaplanmış haline serigrafi kalıbı denir.

Aynı kalıp, sınırsız renk seçeneği

Serigrafi kalıbı hazırlandıktan sonra dilediğiniz renk kumaş boyası ile aynı deseni pek çok yüzeye aktarabilirsiniz.

Kalıp pozlama süreci

Serigrafi Kalıbı nasıl yapılır?

Kalıbı oluşturulmak istenen desen sadece siyah mürekkeple asetat kağıdına basılır. Emülsiyon sürülü çerçeve üzerine yerleştirilir ve pozlama süreci başlar. Pozlama sonrası siyah mürekkepli bölgeler ışık görmediğinden su ile yıkanıp temizlenirken, etrafındaki bölgeler sabitlenir.

Bu sayede serigrafi çerçevesi üzerine dilediğimiz renk boyayı koyup ragle ile üzerinden geçtiğimizde sadece istediğimiz deseni basmış oluyoruz.

Neden Tek Renkli Kalıp?

Serigrafi kalıbı oluşturmak için sürdüğümüz ışığa duyarlı emülsiyon tüm ipek gözeneklerini kapatıyor. Pozlama sırasında tamamen gölgede kalan bölgeler su ile yıkandığında çıkıyor, ışığa maruz kalan bölgelerse sabitlenmiş oluyor. Bu sayede serigrafi ipeği, boya geçiren ya da boya geçirmeyen bölge olarak tanımlanıyor.

Yandaki görselde aynı desenin gri tonları olan ve sadece siyah ile yapılmış hallerinin pozlanma örneğini görebilirsiniz. Serigrafi çerçevesinde yarı geçirgenlik olmadığından gri tonları bulunan desenin pozlanmasında sökülmeler yaşanıyorken sadece siyah ile hazırlanan kalıp detayları net bir şekilde kullanıma hazır hale geliyor.

En iyi dosya formatı hangisi?

Serigrafi kalıbında en keskin detayları koruyabilmek için vektörel formatta dosya kullanılması gerekmektedir. Vektörel dosyada desen orjinal boyutuna göre kalitesini kaybetmeden büyütüp, küçültülebilir.

Vektörel çizimler SVG, AI, EPS, ve DXF uzantılı dosyalardan herhangi biri ile kaydedilebilir. Bunun için Adobe Illustrator, Inkscape veya SVG-Edit programlarını kullanabilirsiniz.

Eğer tasarımınızı hazırlarken Photoshop gibi piksel bazlı bir uygulama kullandıysanız veya kağıt üzerine çizim yaptıysanız aşağıdaki yöntemler sayesinde deseninizi vektörel formata dönüştürebilirsiniz.

Serigrafi baskı yapmak istediğimiz deseni belirlerken göz önünde bulundurmamız gereken birkaç kriter var;

• Her bir renk için ayrı bir kalıp gerekli

Evet bu biraz kulağa üzücü haber gibi gelebilir, ama serigrafinin sunduğu onca kolaylık, kaliteli baskı ve detay şovunu düşününce hak vereceğiniz bir engel. Bunu bir engel olarak düşünmektense oyunun yeni bir kuralı gibi görüp nasıl lehimize kullanabileceğimize odaklanmak çok daha faydalı. Bu sadece tek renkli çalışmalıyız demek anlamına gelmiyor, sadece her rengin gerçekten eserimize olmazsa olmaz bir katkı sağladığından emin olmamızı gerektiriyor.

Yine de başlangıç için tek renkli bir çalışmayı, pek çok yüzeye ve renkte basarak başlamak en iyisi. Daha sonrasında yine tek renkli tasarladığın bir kalıba tek seferde pek çok farklı renk katarak renk şöleni baskılar da yapabilirsin.

Tek kalıba çok renk koyup tek seferde baskı sonucu şölen.
Bu da tek renkli bir kalıp. Ancak tasarım hem half-tone tekniğiyle gölgelendirilmiş, hem de baskı sırasında çoklu renk çerçeve üzerine serpilmiş. /Erbil Sivaslıoğlu
İğne Deliği Kameralı Serigrafi Tişört
Tek renkli, detaylı serigrafi baskı

Serigrafi Tasarım Tavsiyeleri safasını ziyaret edip daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Detayları korumak için vektörel çalışmalar

Serigrafi çerçevesi pozlanırken, gölge oluşturması için bir asetat kağıda tasarımınızın çıktısı alınır. Bu çıktıda ne kadar detay olursa, çerçevenizde de o kadar detay oluşacaktır. Bu yüzden tasarımınızın son halinin vektörel bir formatta olması büyük avantaj sağlar. Bir kağıda siyah bir kalemle çizdiğiniz bir tasarım bile olsa bunu bilgisayar ortamında vektör haline getirmek ve sonrasında çıktısını almak baskı sonucunda istediğiniz detayların çıkacağından emin olmanızı sağlar.

Vektörel çalışmalar için Illustrator veya web tabanlı, ücretsiz kullanabileceğin Gravit gibi bir program kullanabilirsin. Eğer bir çizim yapmaktansa bir fotoğrafını tek renk olup, gölgelerini koruyarak basman için half-tone tekniğini uygulayabileceğin fotoğraf düzenleme programı kullanabilirsin (Photoshop veya  web tabanlı Halftone Image Generator).

Baskı yapmak istediğin görseli hey@bittigitti.com.tr ye atarak destek de alabilirsin.

Tasarımını hazırladın ve nasıl bir yüzeye baskı yapacağını biliyorsan, haydi boya seçimine geçelim.

Bitti Gitti Platform
Serigrafi Baskı Rehberi

En doğal ve kalıcı baskı yöntemi serigrafi baskıyı evinizde gerçekleştirebilirsiniz.

whatsapp iletişim hattı

WhatsApp iletişim hattı

Bitti GittiDükkanEvde ÜretimKurumsal Çözümlerİletişim