Negatifinin tamamen kurumuş olduğundan ve üzerinde toz/leke bulunmadığından emin olduktan sonra karanlık odamıza girip yeni bir fotoğraf kağıdı çıkartıyoruz. Yeni fotoğraf kağıdının ışığa duyarlı yüzeyi yukarı bakar şekilde en alta koyuyoruz. Üzerine siyah desenlerin oluştuğu yüzeyin denk geleceği şekilde negatifimizi yerleştiriyoruz. Eğer imkanımız varsa bu iki kağıdın birbirine tam temas etmesi için cam plaka veya şeffaf bir pleksiglas parçasından faydalanıyoruz. Eğer yoksa bir elimizle iki tarafından bastırarak da olabildiğince temas etmesini sağlayabiliriz. Telefonumuz yardımıyla 30cm kadar yukarıdan elimizi gezindirerek 5-8sn aralığında ışık tutuyoruz. Buradaki ışık telefonunuzun flaşı değil, ana ekranının ışığı kadar olması yeterli. Eğer tamamen doğal ilerlemek istiyorsanız mum yakıp negatifin arkasında gezindirerek de pozlamanızı gerçekleştirebilirsiniz.
Pozlama süreci tamamlandıktan sonra yeni fotoğraf kağıdımızı ilk banyo sürecindeki gibi sırasıyla 1 numaralı kimyasal, su ile durulama, 2 numaralı kimyasal ve ardından su ile durulayarak tamamlıyoruz.
İlk pozitif fotoğrafımızı böylece almış olduk. Çıkan sonuç eğer bem beyazsa daha uzun süre ışık tutarak, eğer simsiyah çıkıyorsa daha az pozlayarak tekrar deneyerek doğru pozitif alma pozlama süresini kendi ışık kaynağınıza göre bulmuş olursunuz.
Bir kere doğru pozitif alma süresini keşfettikten sonra her fotoğrafınız için aynı pozlama süresini kullanabilirsiniz.
Özel etkiler oluşturmak için bu telefon veya mum ile ışık tutmanın sabit bir lambanın açılıp kapanması ile pozlanmasına göre bir avantajı daha var. Fotoğrafımızın dilediğimiz bölümlerine daha fazla ışık tutarak daha aydıklık belirmelerini, bazı bölümlerine de daha az ışık tutarak karanlık çıkmalarını sağlayabiliriz. Karanlık odayı terk etmeden filtre etkileri oluşturmak için harika bir başlangıç noktası olan pozitif alma adımı fotoğrafın orijinali olan negatifini de hiç değiştirmediğinden pek çok kez denenebilir ve birbirinden farklı pozitifler elde edilebilir.
Dijital Ortamda Fotoğrafın Pozitifini Almak
Çektiğiniz fotoğrafların ilk banyosundan sonra elimize fotoğrafımızın negatifi geçiyor. Eğer yeni bir fotoğraf kağıdı kullanmadan pozitifinin nasıl gözüktüğünü gözlemlemek isterseniz bilgisayar veya akıllı telefon yardımıyla pozitif görüntüye ulaşabiliriz.
1. Negatifin Fotoğrafını Çekmek
Negatif fotoğrafımızın, telefonumuzla olabildiğince net ve üzerinde gölge/yansıma olmadan fotoğrafını çekiyoruz.
2. Photoshop ile Işık Ayarları
Çektiğimiz fotoğrafın kontrastı arttırıp, beyazların daha beyaz, siyahların daha siyah olması için Levels/Değerler panelini kullanabiliriz.
Açılan panelde fotoğrafımızdaki siyah/beyaz dağılımını grafik üzerinde görebiliyoruz. En sağdaki üçgen beyazları arttırmamız, en soldaki üçgen de siyahları arttırmamızı sağlıyor. Daha yüksek kontrastlı fotoğraflar için her iki üçgeni de ortaya yaklaştırıp, eş zamanlı olarak fotoğrafınızı nasıl etkilediğini gözlemleyebilirsiniz.
3. Fotoğrafı Kesmek
Çektiğimiz fotoğrafı arka plandan ayırmak için Crop/Kesme aracını kullanabiliriz. C tuşu ile otomatik olarak seçebileceğiniz gibi, yandaki araçlar panelinden de Crop Tool a ulaşabiliriz. Fotoğrafımızın 4 kenarında beliren tutma yerlerinden arka planı fotoğraftan kesebiliriz.
4. Fotoğrafın Pozitifini Almak
Tüm renkleri tersine çevirmek için CMD+I veya Ctrl-I kısa yolunu kullanabiliriz. Yukarıdaki menüden de Image / Adjustments/ Invert , seçimini gerçekleştirebiliriz.
5. Fotoğrafı Siyah Beyaz Yapmak
Telefonumuzla çektiğimiz fotoğrafın beyaz ayarı otomatik olarak ayarlandığından sonuçlar tam siyah beyaz yerine içinde mavi veya sarı barındıran tonlarda olabilir. Bilgisayar ortamında tam siyah/beyaz fotoğraf oluşturmak için Image / Adjustments / Black & White seçeneğini kullanabiliriz. Bu işlem ile dijital ortamda negatifimizin fotoğrafından pozitifini almayı tamamlamış oluyoruz.