Pozlama süresi o anki güneşin açısına ve görünürlüğüne göre değişkenlik gösterecektir. Işığa duyarlı fotoğraf kağıtları ışığın kırmızı spekturumuna duyarlı değildir. Öte yandan mor ve ötesi UVb ışınlarına oldukça hızlı tepki verir. Bu da güneşli bir havada iç mekandaki herhangi bir lambaya göre çok farklı pozlama sürelerine sebep oluyor. Başlangıç noktası olarak Güneşli havalarda 5-10 saniye, bulutlu havalarda 20-40sn, iç mekanlarda 1 saate kadar pozlama sürelerini kullanabilirsiniz.
İlk pozlamanızı yapıp, negatifinizi banyo ettikten sonra çıkan sonuca göre pozlama sürenizi kısaltabilir veya uzatabilirsiniz.
En hızlı pozlama değerleri olan 5-8sn aralığı için oldukça güneş alan bir yerde, kameradan çok uzak olmayan bir objeyi çekmeyi deneyebilirsiniz. Bu sayede fazla pozlarsanız arka planı görebilir, az pozlarsanız yakındaki objenin detaylarını görebilirsiniz. Farklı uzaklıklarda ve ışık değerlerinde objelerin kadrajınızda bulunduğu test fotoğrafı size bulunduğunuz hava koşullarındaki en uygun pozlama süresini bulmanız için faydalı olacaktır.
Eğer masa lambamız gibi çok güçlü olmayan bir ışık ile akşam fotoğraf çekmek istiyorsak, kamerayı en az 30 dakika tamamen sabit ve yine fotoğrafını çektiğimiz objeye ve ışığa olabildiğince yakın konumlandırarak denemelere başlayabiliriz. Çıkan sonuca göre negatifimizdeki beyaz alanların artmasını istiyorsak daha kısa pozlamalı, siyah alanların artmasını istiyorsak daha kısa süre pozlamalıyız.
En iyi negatif, siyahı siyah, beyazı beyaz olandır.
Güneş ışığını gören yerlerde pozlama süreleri saniyeler ile fark edeceğinden, birkaç denemede en doğru pozlama süresini bulabilirsiniz.
Bitti Gitti İğne Deliği Kameraları için yıl boyu yaptığımız denemeler ve Türkiyenin pek çok farklı bölgesinden kullanıcımızın deneyimleri ile aşağıdaki tabloları oluşturduk.